BUSINESS, COMPANIES, EAT, LEISURE

Business, pasiune, gastronomie japoneză

rikiya2

Eşti în trecere prin Constanţa sau chiar localnic? Te tentează să încerci ceva nou sau… altfel? Ce-ai spune de mâncarea japoneză? Cel mai probabil, primul lucru care îţi vine în minte este sushi, dar bucătăria niponă este mult mai variată şi bogată. Este suficient să dai o căutare pe Google, la imagini. Monitorul ţi se va umple de culoare iar ceea ce vei vedea se potriveşte cel mai bine cu zicala românească “mănânci din ochi!” (Simona Dogaru)

Nu mulţi dintre noi au ocazia să testeze o artă culinară atât de exotică la ea acasă, iar distanţa geografică semnificativă ne face neîncrezatori în ideea că savoarea autentică se poate reproduce la noi în ţară. Restaurantul Tokyo Rikiya din centrul Constanţei însă promite acest lucru. Argumentul suprem îl reprezintă cei doi bucătari de origine japoneză: chef-ul Shoji Toshihisa, cu o experienţă de peste zece ani în restaurante de top şi Rikito Watanabe care, la doar 21 de ani, are mai puţină experienţa, dar compensează prin entuziasm.

Povestea afacerii

Am vrut să ştiu care este povestea oamenilor din spatele acestei afaceri, cum de au ajuns tocmai la noi. În întâmpinarea curiozităţii mele a venit Mihaela Cucu Watanabe, proprietara restaurantului. Mi-a povestit despre curajul ei de a pleca în Japonia, atunci când i s-a ivit această ocazie. Acolo s-a îndrăgostit de felurile de mâncare atât de diferite de cele de la noi, atât de variate şi de gustoase. Aflându-se acolo Mihaela l-a întâlnit şi pe Takehiro, care i-a devenit soţ. Întemeierea propriei familii însă nu a reuşit să compenseze dorul de casă şi de familia de aici, aşadar au luat decizia să vină, să înceapă o nouă viaţă în România.

Ulterior au deschis terasa actuală, cu o atmosferă intimă, de cocon protector în mijlocul tumultului şi agitaţiei specifice centrului. Cu toate că este situat pe bulevardul Tomis, în zona cea mai aglomerată de restaurante şi cafenele a Constanţei, Tokyo Rikiya are o faţadă discretă. Odată ce îi treci pragul eşti primit cu ospitalitate, cadrul intim generând impresia că eşti invitat de onoare în casa unei familii.

Cea mai bună bucătărie japoneză… din România

Shoji îşi conduce cu profesionalism bucătăria. A reuşit să se adapteze stilului mai relaxat de viaţă specific românesc. Chiar dacă în primă fază diferenţele culturale sau de maniere i s-au părut frapante, a reuşit să reducă din acestea învăţând să comunice în româneşte. Expresiile pe care le foloseşte cel mai des sunt “te rog” şi “mulţumesc”, impunând astfel, măcar parţial, eticheta specifică civilizaţiei japoneze.

Rikito are exuberanţa oricărui tânăr de vârsta lui. Îi place să se distreze, îi place viaţa de noapte de aici, dar în acelaşi timp îşi practică meseria cu pasiune. În călătoriile lui prin România, are curiozitatea să testeze concurenţa. Mi-a declarat cu înflăcărare că nu voi mai găsi nicăieri în ţară mâncare japoneză mai bună decât cea preparată de ei, mai ales dacă iei în calcul faptul că poţi număra pe degetele unei singure mâini locaţiile cu specific, în care bucătarii să fie de origine niponă.

Felurile de mâncare din meniu au fost selectate pentru a fi pe gustul românilor, aşadar carnea nu va lipsi. Contrar prejudecăţilor multora, majoritatea preparatelor sunt gătite. În cazul celor în care se foloseşte peşte crud, standardele europene riguroase de igienă şi siguranţă alimentară sunt respectate cu stricteţe.

Mihaela ne spune că în restaurantul lor se pune accentul pe prospeţime, aprovizionarea se face zilnic iar prepararea mâncărurilor se face de la zero în bucătăria lor, incluzând sosurile care cer o elaborare mai migăloasă.

Prejudecăţile românilor şi delicatesele Tokyo Rikiya

Am întrebat-o pe Mihaela despre feedback-ul clientelei, acesta este întotdeauna pozitiv, au clienţi fideli însă nu foarte variaţi. Sunt fie cunoscători, expaţi sau români care au călătorit mult, fie tineri pasionaţi şi intrigaţi de tot ce este japonez. În rândurile publicului larg încă stagnează confuzia între diferitele bucătării asiatice sau prejudecăţile legate de ingrediente, de preţuri. A propos de acest ultim aspect, aruncând o privire peste meniu, ai putea fi surprins de generozitatea porţiilor (400-500g) şi de preţurile rezonabile practicate, care pornesc de la 12 lei pentru un aperitiv şi ajung la un maxim de 60 de lei. Cât despre ingredientele folosite, poţi observa că meniul este echilibrat între feluri de mâncare ce conţin carne (vită, porc, pui) şi cele cu peşte sau fructe de mare, toate în combinaţii inedite cu legume proaspete şi condimente specifice.

Aşadar data viitoare când vrei să mănânci în Constanţa, ia-ţi inima în dinţi şi trece-le pragul celor de la Tokyo Rikiya, descoperă o mâncare savuroasă şi mai ales sănătoasă.

Dacă ai un puşti mofturos la mâncare, dar care vrea să fie samurai, precum personajul lui preferat Naruto, îmbie-l la o supă ramen iar tu încearcă măcar un sortiment din meniul makizushi, dar nu rata nici takoyaki. Mergi şi descoperă!

 

S-ar putea sa iti placa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Aceste taguri si atribute HTML sunt permise in comentarii: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>