PORTRAIT

Crăciunul de-acasă

209834750348-(1)

Se fac 17-18 ani de când am plecat din România. O viaţă de om. Ani în care dorul de Maramureşul meu natal izbucneşte în fiecare zi, deşi acum sunt în ţara pe care o visam şi o vizitam încă din anii copilăriei mele. “O vizitai?” te vei mira, gândindu-te la anii ceauşismului când în Occident nu călătoreai decât dacă erai ştab sau în urma a cine ştie câte intervenţii “sus”.

Eram un copil curios şi-mi plăcea “să voiajez”. Aşa că, ori de câte ori găseam ocazia, „fugeam” din lumea reala în cea imaginară citind. Cărţile mi-au permis de-a lungul acelor ani să văd locuri accesibile mie doar cu gândul. Trăiam viaţa personajelor, mă hrăneam devorând capodopere literare. Vizitam în fiecare seară, înainte de somn, Franţa, India, China, Africa. Dar preferata mea a rămas întotdeauna Italia, ţara în care am ajuns în 1997. Unde m-a dus profesia: eram şi sunt corespondent de presă la Roma. Şi totuşi, cu toată dragostea pe care o purtam acestei culturi, mi-a fost aproape insuportabil de greu la început, aşa că mă întorceam în ţară cât de des puteam. Şi mai era un lucru care mă răscolea: faptul că permanent trebuia să le demonstrez italienilor că sunt o bună jurnalistă, că trebuia să mă lupt cu toate prejudecăţile care ne însoţeau încă de pe atunci pe noi, românii, în Peninsulă.

Ce mi-a lipsit cel mai mult în aceşti ani? Crăciunul cu zăpadă. Colindătorii. Mirosul de sarmale în noaptea de Ajun. Dar şi Paştele cu coşul împodobit pe care-l duceam la sfinţit. Vecinii la care poţi da o fugă atunci când nu ştii cum să ieşi dintr-o încurcătură. Galanteria românească. Da, poate că o să te miri, dar bărbatul român este bun la capitolul ăsta: încă mai ştie să aducă flori atunci când îşi scoate iubita în oraş.

Mi-am adus aici, la Roma, o felie de Maramureş. Obiecte de artizanat. Câteva icoane de-acasă. O cergă cum numai la noi găseşti. Cărţile mele de suflet. Horincă, slănină afumată şi alte binecuvântări maramureşene de Sărbători. Dar dorului “antidoturile” nu-i fac faţă. Doar îl amorţesc.

S-ar putea sa iti placa si

Un comentariu

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Aceste taguri si atribute HTML sunt permise in comentarii: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>