OPPORTUNITIES

Mihaela Pană, DTZ Echinox: “În imobiliarele de lux, 2015 va confirma trendul ascendent”

Mihaela Pana – Head of Residential Department DTZ Echinox

Mihaela Pana – Head of Residential Department DTZ Echinox

Încet-încet, sectorul imobiliarelor de lux se dezmorţeşte, anunţând un 2015 ceva mai dinamic. Mihaela Pană, Head of Residential Department, DTZ Echinox, ne spune care sunt aşteptările şi bugetele românilor care se gândesc să investească într-o proprietate premium sau de lux.

Cred că putem face deja o evaluare a anului 2014 în domeniul imobiliarelor premium şi de lux – a fost mai bun decât anul precedent?

Anul 2014 a fost un an interesant şi mai dinamic comparativ cu anul precedent. Preţurile s-au stabilizat, iar pentru unele proprietăţi putem discuta de un uşor trend crescător. Anul acesta, pe segmentul de lux am asistat la un apetit mai mare al dezvoltatorilor de a demarara proiecte noi, de lux. Acest interes vine după o perioadă lungă de stagnare, în care dezvoltările noi de lux au lipsit complet, majoritatea tranzacţiilor care au fost finalizate fiind din stocul existent anterior crizei. Putem observa că dezvoltatorii au învăţat din perioada de criză şi încearcă să vină în întâmpinarea cerinţelor cumpărătorilor printr-o compartimentare echilibrată a produselor, finisaje de foarte bună calitate etc., dar ceea ce este mai important: dezvoltatorii au înţeles că nu mai pot tranzacţiona din faza de proiect, ci trebuie să ajungă într-o fază avansată cu construcţia pentru a putea vinde.

Care este profilul acelora care continuă să investească în proprietăţile de lux? Procentual, ce proporţie constituie străinii care cumpără imobile de lux în portofoliul dvs. de clienţi?

Anii de criză au adus schimbări majore în piaţa rezidenţială de lux. În perioada de vârf a acestui segment oferta era mai mică decât cererea, iar piaţa se mişca cu o viteză ameţitoare. Cei mai mulţi cumpărători, 70%-80%,  achiziţionau aceste produse în scop investiţional, iar restul erau cei care achiziţionau aceste imobile pentru uz personal. Imediat ce criza şi-a făcut simţită prezenţa, numărul investitorilor a scăzut considerabil, piaţa ajungând în ultimii ani să se adreseze doar celor interesaţi să cumpere pentru folosinţa proprie. Am asistat practic la o inversare a procentelor: oferta a devenit mult mai mare şi mai atrăgătoare, în timp ce numărul cumpărătorilor a scăzut.

Anul 2014 a adus însă o uşoară schimbare în acest sens, în piaţă făcându-şi simţită prezenţa diverşi investitori locali care au preferat să-şi plaseze o parte din economii în apartamente sau vile bine poziţionate. Mai mult decât atât a crescut cererea de achiziţie pentru sedii de companii, cererea venind din partea diverselor firme de consultanţă, avocatură, medicale etc., acestea orientându-se spre clădiri vechi, cu arhitectură deosebită şi situate în locaţii de top.

O altă categorie de imobile care a trezit un mare interes din partea cumpărătorilor au fost cele executate de catre bănci. Aceste produse sunt vânate de cumpărători pentru că pot fi achiziţionate la un preţ mai atractiv, dar sunt şi riscuri pe care cumpărătorii şi le asumă într-o astfel de tranzacţie.

Majoritatea tranzacţiilor pe segmentul de lux au fost finalizate de către români.

Cam care sunt aşteptările pe piaţa noastră de la o proprietate de lux (în termeni de spaţiu, facilităţi, amplasare, an de construcţie etc)?

O proprietate de lux, înseamnă în primul rând zona în care se găseşte. Locaţia este primul criteriu şi cel mai important atunci când ne gândim la o proprietate de lux. Cele mai consacrate zone în acest sens sunt Dorobanţi, Kiseleff, Aviatorilor, Primăverii, dar şi imobilele situate în centrul vechi al Bucurestiului (Universitate, Romană, Calea Victoriei) etc. Locaţia este dublată de facilităţile zonei: accesibilitate către zone comerciale, şcoli, parcuri, infrastructura şi, nu în ultimul rând, renovarea la care a fost supus imobilul respectiv. O parte dintre clădirile vechi, monumente de arhitectură, cu încărcătură istorică deosebită au fost recondiţionate cu mare grijă de cei care iubesc cu adevărat frumosul. Aceste proprietăţi necesită mult timp pentru renovări şi sunt extrem de costisitoare. În funcţie de suprafaţa terenului, a constructiei, dacă imobilul a fost sau nu renovat, putem discuta de valori ale caselor care încep de la 500 000 de euro şi pot ajunge la 7-8 milioane de euro.

Dacă vorbim strict de segmentul luxury – care este trendul: sunt mai cautate imobilele mai vechi, cu acel aer de epocă, sau cele noi, moderne?

Cele mai multe cereri sunt pentru apartamente în imobile noi, finalizate sau în curs de finalizare. Majoritatea cumpărătorilor de lux în acest moment sunt utilizatorii finali, cei care au nevoie de aceste apartamente imediat. Bugetele pe care aceştia sunt dispusi să le aloce sunt cuprinse între 200 000 şi 500 000 de euro.

În ceea ce  priveşte imobilele vechi, cererea este mult mai mică. Aceste proprietăţi, în marea lor majoritate sunt vechi şi necesită investiţii mari. În plus, acestea nu mai coincid cu nevoile actuale ale beneficiarilor, care doresc modificarea lor; faptul că multe dintre aceste imobile sunt monumente istorice şi au foarte multe restricţii în ceea ce priveşte modificările interioare şi exterioare, poate constitui o problema pentru cei care le achiziţionează.

Care este cea mai spectaculoasă tranzacţie pe care aţi încheiat-o în 2014?

Cea mai spectaculoasă tranzacţie finalizată în 2014 a fost o vilă situată în zona Dorobanţi, monument istoric, care a impresionat cumpărătorul  prin poziţionare şi arhitectură, dar şi prin spaţiile extrem de generoase. Costul imobilului a fost de 4 milioane de euro.

 

Ce aşteptări aveţi de la 2015? Realist vorbind, cum se anunţă viitorul an?

Anul 2015 va continua trendul ascendent pe care l-am simţit începând cu a doua jumătate a lui 2014. O parte dintre proiectele începute se vor finaliza, iar altele urmează a fi demarcate. Numărul cumpărătorilor care achiziţionează în scop investiţional va fi în creştere, aceştia întelegând că preţurile au un trend uşor crescător şi că acesta este momentul cel mai bun de a cumpăra produse imobiliare de lux. Şi-au făcut simţită prezenţa în piata şi romanii stabiliţi în străinătate, care dispun de sume importante de bani şi care doresc să achiziţioneze apartamente în zone foarte bune.

S-ar putea sa iti placa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Aceste taguri si atribute HTML sunt permise in comentarii: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>