IDEAS

Double Blue Monday şi Noua Europă

20140705_blp511

Că Europa se confruntă cu o scădere dramatică a populaţiei băştinaşe, ştiţi deja. Că imigranţii au ajuns la cifre greu de calculat, ştiţi şi asta. Că imigranţii non europeni au o rată de creştere cu mult, mult superioară polpulaţiei băştinaşe, nici nu era greu de bănuit. N-am să vă plictisesc cu lucruri ştiute, eu propun doar un exerciţiu de imaginaţie : cum va arăta o zi în Europa peste, să zicem, 40 de ani?

Citeste tot articolul...

CAMPAIGNS

Sub acelaşi cer

10930850_969638806397097_4070342939050614897_n

Nu mai fusesem în ţară de şase ani!

După mult timp… e foarte greu!

E ca şi cum ai bate la porţile de unde ai fost alungat.

Ţi se-ncleştează sufletul şi parcă vezi toţi kilometri ăia care te despart de graniţă . E ca şi cum nu ai mai fi sub acelaşi cer!

Citeste tot articolul...

IDEAS

Cine se teme de arte

kids-face-painting

Școala ne pregătește pentru problemele și temele care se găsesc în manuale, de aceea, mai târziu, când ieșim de pe băncile ei și avem responsabilități în viața reală, suntem luați pe nepregătite și atât de derutați. Întotdeauna știm însă mai multe decât putem exprima prin cuvinte sau prin cifre, de aceea ele nu dau întreaga măsură a cunoașterii noastre. Problemele pe care le întâmpinăm în viață seamănă adesea cu cele întâlnite în arte: de cele mai multe ori sunt subtile, au o doză de ambiguitate care ne pune în dilemă și, rareori au o singură soluție corectă.

Citeste tot articolul...

PORTRAIT

Cine mă-nvaţă şi pe mine să spun „NU!“?

stop

E nesfântă naivitate. Ori învechire-n zile rele, cum spunea psalmistul. Nici nu ştiu cum să-i zic. Dar fiindcă pentru mine antonimul lui „bun“ nu este „rău“, ci, mult mai degrabă, „prost“, numesc „prostie“ orice fel de nereuşită şi orice tip de treabă făcută aproximativ bine.

Ne-am gânditără noi să vorbim săptămâna asta despre ce facem extraordinar de bine versus ce ne iese fulminant de prost.

Citeste tot articolul...

PORTRAIT

Prea repede…

ka1n3927

A fost unul dintre cei mai importanţi editori români. A condus Televiziunea Română între 2002 şi 2005; oamenii de acolo au păstrat mereu o amintire frumoasă a acelei perioade. A fost profesor asociat al mai multor universităţi. A făcut publicistică. A creat primul post radio de cultură privat de la noi. A scris dramaturgie.

Citeste tot articolul...

CAMPAIGNS

Reînnoirea timpului. Anul Nou

Tradiţii de Crăciun

De la Crăciun la Bobotează sunt 12 zile, reprezentând fiecare în mod simbolic câte o lună dintr-un an solar. Cele 12 zile sunt marcate de două mari sărbători, care au ca scop refacerea și înnoirea timpului. Mai întâi, Crăciunul, când se vestește Nașterea lui Iisus, când se colindă din casă în casă, colindătorii încheind cu urări care asigură prosperitatea și bunăstarea: „La mulți ani cu sănătate/De bine să aveți parte/Și de rău să fiți departe!/Să roiască binele/Ca vara albinele./Să aveți noroc și pace-n casă/Și belșug mare pe masă…”

Citeste tot articolul...

CAMPAIGNS

Crăciunul la momârlani

1618670_1386018648332457_2133869881_n

Toată lumea a auzit de moldoveni, olteni şi maramureşeni, dar prea puţini ştiu cine sunt momârlanii! Aşa de puţini, încât circulă o glumă în Valea Jiului, acolo unde pe cele două Jiuri (de Est şi de Vest) şi pe văile afluenţilor lor, pe munţii din jurul orăşelelor miniere Petroşani, Lupeni, Vulcan şi Petrila, sunt risipite sate cu case vechi de lemn şi oameni harnici. Să v-o spun şi eu.

Citeste tot articolul...

PORTRAIT

Crăciunul de-acasă

209834750348-(1)

Se fac 17-18 ani de când am plecat din România. O viaţă de om. Ani în care dorul de Maramureşul meu natal izbucneşte în fiecare zi, deşi acum sunt în ţara pe care o visam şi o vizitam încă din anii copilăriei mele. “O vizitai?” te vei mira, gândindu-te la anii ceauşismului când în Occident nu călătoreai decât dacă erai ştab sau în urma a cine ştie câte intervenţii “sus”.

Eram un copil curios şi-mi plăcea “să voiajez”. Aşa că, ori de câte ori găseam ocazia, „fugeam” din lumea reala în cea imaginară citind.

Citeste tot articolul...

IDEAS

Liliana Angheluţă: “Votul din diaspora a fost doar începutul…”

Liliana 98347

O româncă plecată în 2006 la muncă în Italia, Liliana Angheluţă, a publicat un volum de memorii despre experienţa ei acolo: “Cireşe amare” (Editura Humanitas). Este o carte care povesteşte acea parte a vieţii emigrantului român despre care nimeni nu vorbeşte, nici măcar cei care îndură dorul, dezrădăcinarea, umilinţele de tot felul şi abuzurile. Liliana şi-a luat inima în dinţi şi a scris acest volum în rarele pauze pe care munca grea şi nesfârşită câteodată i le lasă. Eu am fost impresionat de relatarea ei şi bănuiesc că, la fel ca mine, ca familia Lilianei şi ca mulţi alţi români, şi tu ai sau ai avut rude sau prieteni care au ales la un moment dat drumul străinătăţii. Am provocat-o pe Liliana la un dialog despre România şi diaspora, despre lucrurile care separă destine şi despre cele care ne aduc împreună.

Citeste tot articolul...

PORTRAIT

O după-amiază cu Elisabeta Rizea

elisabeta-rizea

Aveam aproape douăzeci de ani când am citit „Povestea Elisabetei Rizea din Nucşoara urmată de mărturia lui Cornel Drăgoi“, o carte apărută în 1993 la Humanitas, îngrijită de minunata şi regretata Irina Nicolau şi de Theodor Niţu.

Aveam 16 ani şi două săptămâni în decembrie 1989, iar din ianuarie 1990 am început să citesc pantagruelic fiindcă noutatea era pentru noi, copiii trăiţi în comunism, una care ne schimba în fiecare zi cu lingura mare.

Citeste tot articolul...